Railway Station Brig
Design proposal for a timber roof structure

The project proposes a new timber roof structure for a main station of the Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) in Brig, Switzerland. The shells are oriented towards the surrounding mountains, allowing views and providing natural lighting of the platforms. At the same time, the individual shells relate to the size of the surrounding buildings. The structure consists of intersecting timber shells made from cross laminated timber. The use of local timber in combination with a shell structure create a sustainable and very material efficient timber roof with spans up to 23m. Structural supports are fabricated from glue-laminated timber and integrate seating for waiting passengers, lighting and water evacuation of the roof structure.
Status:
Invited competition, 2nd prize
Location:
Brig, Switzerland
Year:
2015
Collaboration with:
Burkhalter Sumi Architekten
Client:
Stadtgemeinde Brig-Glis
Consultants:
Lorenz Eugster Landschaftsarchitektur und Städtebau GmbH, Walt+Galmarini AG
Project Partners:
Michael Knauß, Silvan Oesterle
Team:
Julius Braun
facebook twitter